Mededelingen Coronavirus nr. 3

Aan de bewoners,

Zoals u hebt kunnen vernemen, worden de genomen maatregelen verlengd tot 28 april.

Dat betekent dat in Belvédère en Woonstede de maatregelen tot 28 april verlengd worden.

Beschermingsmaatregelen:

Het naleven van de maatregelen die geadviseerd zijn ter bescherming, lijken hun vruchten af te werpen. Wij, als bestuur, zijn ons ervan bewust dat we niet meer kunnen doen dan adviseren en communiceren. Belvédère is immers een complex voor zelfstandig wonende 55+ers.

We dragen allemaal zelf de  verantwoordelijkheid voor ons eigen welzijn, maar tegelijkertijd zijn we een zogeheten ‘risicogroep’ op grond van de gemiddelde leeftijd. Dit betekent dat we samen zoveel mogelijk moeten proberen om het gevaar voor besmetting zo laag mogelijk te houden. Dus de instructies blijven volgen, goed lezen en vooral naleven. In het belang van ons allen!

Huisvuil:

In de vorige mededelingenbrief hebben wij u laten weten dat we tijdelijk gratis afvalzakken voor restafval en papier gaan verspreiden, naast de gratis PMD zakken. De genoemde zakken zijn inmiddels besteld en zullen één dezer dagen in het kastje bij uw appartement worden bezorgd, met een brief waarin staat hoe ze te gebruiken.

Bezoek:

Eén van de maatregelen van de overheid is het beperken van bezoek van volwassenen tot maximaal 2 personen en het bezoek van kinderen beneden 15 jaar uit te stellen.

We realiseren ons dat het voor (groot)ouders heel vervelend is dat zij hun (klein)kinderen niet kunnen zien, maar willen u toch vriendelijk verzoeken zich hieraan te houden. Niet alleen ter bescherming van uzelf, maar ook van hen.

En een vriendelijk verzoek om geen krijttekeningen op ons terrein te laten maken, hoe lief bedoeld ook. Een tekening, kaart of andere lieve boodschap op papier in uw brievenbus heeft voor u hetzelfde effect. 

Ventilatie:

De leden van het klusteam hebben de roosters in de trappenhuizen weer geopend, om zo de ventilatie te bevorderen. Gebruikelijk is om dit begin april te doen. Nu is ervoor gekozen het iets eerder te doen, omdat  ventileren extra noodzakelijk is: zowel in de algemene ruimten als in uw eigen appartement. Het maakt niet zoveel uit hoe u dit doet (raam, balkondeur of roosters), als u het elke dag maar doet.

Dewasserette:

Onze wasserette is open en de machines kunt u rustig gebruiken, want de bedieningspanelen worden een aantal keren per dag gereinigd door het team van onze vrijwilligers. Die zorgen er ook voor dat de panelen van alle liften, alle deurknoppen, stoelen in de hal etc. etc. worden schoongemaakt. Dus beslist niet zelf met een beetje speeksel de pluizenvanger schoonmaken. U kunt dat heel goed doen met een hygiënisch doekje…. Kunt u meteen de binnenkant ontsmetten.En niet vergeten om bij thuiskomst uw handen goed te wassen! Al worden de machines vaak gereinigd, handen wassen blijft nodig.

Een borrel hoort er bij, toch?

Ook als de laatste-vrijdag-van-de-maand-borrel niet doorgaat…

Gelukkig zijn er ook mooie en gezellige dingen, zoals vrijdagmiddag 27 maart, toen op vele balkons bewoners verschenen om met elkaar een toost uit te brengen.

Dit naar aanleiding van een idee van een van de bewoners (Liesbeth Schreuder) en de Schenk-commissie.

Naar elkaar zwaaien, op afstand een praatje maken, elkaar het beste wensen en even aandacht aan elkaar schenken.

Gebruiksinstructies  mondkapjes:

Door enkele bewoners zijn inmiddels mondkapjes vervaardigd. Deze zijn met een briefje bij de receptieaan te vragen. De kapjes zijn vakkundig gemaakt en voorzien van gebruiks-instructies (zie hieronder), maar het zijn geen chirurgische mondkapjes. Ze bieden dus niet de bescherming die de èchte chirurgische mondkapjes bieden. Overigens geeft geen enkel mondkapje de garantie dat u geen virus kunt oplopen of verspreiden.

Het juiste gebruik van een mondkapje kan wel bijdragen aan het beperken van besmetting.

 • Was uw handen alvorens het masker aan te raken
 • Let uitermate goed op bij het aan-en uitdoen, alsook bij het opbergen van het masker
 • Raak de binnenkant van het masker niet aan. U herkent de binnenkant aan de kleur
 • Gebruik bij voorkeur de uiteinden van de linten om het masker te manipuleren, zodat uw handen ver van uw gezicht blijven
 • Plaats eventueel eenveiligheidsbril over de bovenrand van het masker zodat dit goed aansluit over de neusbrug
 • Draag het masker niet langer dan nodig
 • Indien het mondmasker of het filter nat is: vervangen
 • Berg het masker na gebruik onmiddellijk op in een afgesloten zak of container, laat het niet rond uw nek bengelen
 • Reinig het mondmasker zo vaak mogelijk, maar minimaal éénmaal per dag, door het te wassen op 90OC
 • Indien het mondmasker of het filter nat is: vervangen.

U dient zelf het filter na gebruik te vervangen. Nieuwe filters kunt u maken van (professionele) stofzuigerzakken, die u bij de onderdelenhandel kunt kopen.

 • Bent u zelf verkouden of hoest u: dan is het beter geen mondkapje te dragen, omdat u zichzelf continu besmet.

U dient dan binnen te blijven en er rekening mee te houden dat, bij koorts, uw eventuele huisgenoten ook thuis moeten blijven.

Tot slot:

En dat brengt ons tot slot op nog een aandachtspunt, naast de hygiëne instructies.

Blijf zoveel mogelijk uw gebruikelijke dagritme volgen, probeer te bewegen zoveel u kunt, eet gezond (dank zij Menno en zijn team geen probleem) en probeer voldoende te slapen.

En vooral ook: zoek afleiding en volg niet alleen al het nieuws over het Corona virus.

Veel is waar, veel is echt niet waar en (te)veel maakt (onnodig) angstig.

C.C. van Nahuys,

secr. bestuur VvE Belvédère