Mededelingen Corona-virus nr. 1

Het lijkt het bestuur verstandig om, gezien de snelle veranderingen in het gewone leven als gevolg van de bestrijding van het COVID-19 virus regelmatig een nieuwsbrief uit te laten gaan. Hier is de eerste mededelingen brief.

Mededelingen Corona-virus nr. 1

Ter informatie hierbij het bericht van de Rijksoverheid d.d. 19 maart 2020:

“Bezoek aan verpleeghuizen niet langer mogelijk vanwege corona”

“Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn vanaf 20 maart gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.

Dat maakte minister Hugo de Jonge (VWS) 19 maart bekend namens het kabinet. De landelijke maatregel duurt vooralsnog tot en met 6 april en is bedoeld om de kwetsbare bewoners beter te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19).

Minister De Jonge: ‘De maatregelen die we moeten nemen zijn verstrekkend en hebben veel verdrietige gevolgen. Juist omdat deze ouderen zich vaak al alleen voelen. We hebben dit besluit dan ook niet licht genomen. Maar we moeten de mensen die ons lief zijn beschermen. Dat doen we door ons gezonde verstand te gebruiken, en de maatregelen met een warm hart uit te voeren.’

Kwetsbare ouderen lopen de grootste risico’s om erg ziek te worden van het coronavirus. Door verpleeghuizen nu te sluiten voor bezoekers, wil het kabinet samen met de zorgsector de kwetsbare bewoners beter beschermen.

Verenso (Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) is tot het advies gekomen dat dit landelijk nodig is. Het besluit is in lijn met het advies van het Outbreak Management Team (OMT) – RIVM over het beperken van contacten en in het bijzonder het beperken van bezoek aan kwetsbare personen.”

Wat betekent dat voor ons?

Belvédère is geen verpleeghuis of andere instelling voor de ouderenzorg. Maar is wel een woonvorm met veel zelfstandig wonende mensen in de kwetsbare leeftijdsgroep. Daarom is het noodzakelijk rekening te houden met de nieuwe richtlijnen.

Het lijkt erop dat ook Nederland in de naaste toekomst op slot zal gaan, net als Spanje, Italië, België en nog meer landen.

En dat daardoor het bestuur van de VvE gedwongen wordt verdergaande maatregelen te nemen. Welke dat zijn hangt af van de regering.

Al ingevoerd is de “1 1/2m regel”: het houden van afstand van elkaar om overdracht van het corona-virus te bemoeilijken.

Een andere is het beperken van contacten van buiten: met thuishulp, hulp in de huishouding. Ook met vrienden en familie: broers, zussen, kinderen, kleinkinderen. 1, Maximaal 2 personen per keer. En alstublieft géén kinderen onder de 15 jaar….

Het gaat er om dat niet alleen u een ander besmet, maar vooral ook omgekeerd: dat u besmet wordt. En daarmee weer anderen in Belvédère kunt besmetten……

Waarom ziet u hier:

Een goede tip in deze:

Er zijn kinderen, vrienden die boodschappen doen voor bewoners. Zij zetten de boodschappentas bij de voordeur, bellen aan en wachten bij de liftdeur tot de voordeur wordt opengedaan. Daarna kan men nog dag zeggen, wat praten en weer vertrekken.

Het bestuur is geen politieagent.

We gaan niet controleren, maar houdt u zich alstublieft aan de regels!
Denk er altijd aan, dat u anderen kunt besmetten of dat u besmet kunt worden.

Wij realiseren ons dat het juist in tijden van ongerustheid en zorgen belangrijk is om in contact te blijven met elkaar en met de buitenwereld. Maar op welke manier kan dat contact er zijn?Door met familie en vrienden te bellen, te skypen (beeldbellen), Whatsappen of mailen.

Er zijn ook diverse initiatieven van mensen die (onbekende) anderen bellen, bijvoorbeeld via de ANBO telefoonlijn of via verschillende kerken. Meld het ons als u behoefte hebt aan telefonisch contact, wij gaan dan kijken of we iets voor u kunnen regelen.

Als u niet zelf boodschappen kunt of mag doen, kunt u ze laten thuisbezorgen door de vaste leveranciers van Belvédère.Het boodschappenbriefje voor de MEZ en de bloemenman kunt u bij de deur van de wasserette leggen. Het boodschappenbriefje voor de fruitman bij de hoofdingang.

Ook de apotheek bezorgt uw (herhaal)medicijnen op de gebruikelijke wijze. De receptie weet hoe de afrekening wordt gedaan.

Wij realiseren ons dat het drastische maatregelen zijn, die grote gevolgen kunnen gaan hebben voor het persoonlijke leven, maar ook voor de zo plezierige “dorps-sfeer” in Belvédère…….

Het idee is om een “Corona-brief” uit te laten gaan zo gauw er iets te melden is. Als we allemaal  meewerken en ons houden aan de richtlijnen moet de crisis te overwinnen zijn!

Carel van Nahuys,

secr. bestuur VvE Belvédère